پرسش و پاسخ / توحید

پرسش و پاسخ دروس توحید

بسم الله الرحمن الرحیم

 

پرسش و پاسخ دروس توحید

سؤال۱منظور خداوند در آیه‌‌‌‌ی «اِنَّما یَخْشَى اللَّهَ مِنْ عِبادِهِ الْعُلَماءُ«فاطر: ۲۸»»؛ از اینکه تنها علما خاشع و متواضع هستند، چیست؟

پاسخ:این عبارت به این معنی است که با معرفت پیدا کردن به عظمت و وحدانیت خداوند، در انسان حالت خشوع پیدا می‌‌‌‌شود، چرا که حالت منیّت و تکبّر از بین خواهد رفت و پیروی از هوای نفس جای خود را به بندگی خدا خواهد داد.

 

سؤال۲آیا صِرف کسب علوم دینی مانند علم توحید، موجب افزایش نور و بصیرت در باطن انسان می‌‌‌‌شود؟

پاسخ: اگر تهذیب نفس و طهارت باطن نباشد، این علوم موجب نورانیت نمی‌‌‌‌شوند بلکه خود این علم تبدیل به حجاب و تاریکی می‌‌‌‌شود. برای اینکه این علوم تبدیل به نور شوند باید انسان درون خود را تزکیه کند. با تزکیه است که انسان در حصار محکم لااله الّا الله قرار می‌‌‌‌گیرد. کسی که درون خود را از بدی‌‌‌‌های اخلاقی پاک نکند، از این حصار بیرون است. ورود به این حصار نیز شرطی دارد که اطاعت از حجّت معصوم خداست. کسی که مطیع امام باشد در این حصار محکم قرار می‌‌‌‌گیرد.

 

سؤال۳:‌‌‌‌ از نظر دین بالاترین عزّت و بالاترین ثروت برای انسان چیست؟

پاسخ: بالاترین عزّت نزد خداست و اگر کسی به دنبال عزّت است باید به دنبال ایمان و تقوا و اخلاص و طهارت باشد. و بالاترین ثروت زهد و توکّل و اعتماد به خداست. با این سرمایه‌‌‌‌هاست که انسان به حیات طیبّه دست پیدا خواهد کرد.

 

سؤال۴: چه چیزی موجب آرامش واقعی انسان می‌‌‌‌شود؟

پاسخ: آرامش درونی و واقعی به دست خداست. قرآن در این رابطه می‌‌‌‌فرماید: الا بذکر الله تطمئنّ القلوب.یعنی همانا آرامش و اطمینان قلب‌‌‌‌ها با یادخدا به دست می‌‌‌‌آید.

 

سؤال۵: مؤمن باید اخلاق و صفات خود را از چه منبعی آموزش بگیرد.

پاسخ: در وهله‌‌‌‌ی نخست مؤمن باید بداند که منبع صفات پسندیده خداوند متعال است. اوست که حلیم و بردبار است؛ اوست که کریم و بزگوار است. در وهله‌‌‌‌ی بعد پیامبران و اوصیای آنان الگوهای خوب برای مؤمنین هستند؛ همانگونه که قرآن می‌‌‌‌فرماید: لقدکان لکم فی رسول الله اسوه حسنه: یعنی همانا در رفتار رسول خدا برای شما الگوی نیکویی قرار دارد.

 

سؤال۶: علامت کسی که ایمانش به خدا قوی‌‌‌‌ است چیست؟

پاسخ: هر چه انسان ایمانش قوی تر باشد، بیشتر به خدا نزدیک می‌‌‌‌شود و اخلاق و رفتارش رنگ خدایی می‌‌‌‌گیرد؛ همچنین آرامش و اطمینان درونی او بیشتر می‌‌‌‌شود. چنین فردی توکّلش به خداست و در نتیجه دست نیاز به سوی مردم دراز نمی‌‌‌‌کند. همچنین شدّت محبّت او نسبت به خداست و بیش از هر کسی و هر چیزی خدا را دوست دارد؛ و نیز عزّت را مخصوص خدا می‌‌‌‌داند و می‌‌‌‌داند که برای کسب عزّت باید به مؤمن به خدا باشد.

 

سؤال۷: استعدادهای انسان چه زمان شکوفا می‌‌‌‌شود؟

پاسخ:بین شکوفایی استعدادهای انسان و دینداری رابطه‌‌‌‌ای عمیق وجود دارد به این معنی که استعدادهای انسان خصوصاً استعدادهای اخلاقی و معنوی او در اثر تقوا و رهاشدن از شهوات و خواسته‌‌‌‌های تن و ارتباط با خدا شکوفا خواهد شد.

 

سؤال ۸: آیا ایمان هم آفاتی دارد؟ پاسخ: بله، ایمان نیز آفاتی دارد که آن را ضعیف می‌‌‌‌کند و حتّی ممکن است ایمان یک فرد را از بین ببرد. یکی از این آفات، امید داشتن به غیر خداست. امید به غیر خدا نوعی شرک خفی است که آفت ایمان محسوب می‌‌‌‌شود.

 

سؤال ۹: آیا خواندن این دروس دینی نیز آفاتی دارد؟

پاسخ: بله، اگر علوم دینی مانند توحید، تبدیل به عقیده قلبی و ایمان نشوند و فقط در حد یک علم ذهنی باقی بمانند، تبدیل به آفت می‌‌‌‌شوند و موجب تاریکی و حجاب قلب می‌‌‌‌شوند.

 

سؤال۱۰: سست بودن ایمان چه نشانه‌‌‌‌ای دارد؟

پاسخ: از نشانه‌‌‌‌های سست بودن ایمان رنگ‌‌‌‌پذیری از افراد بی‌‌‌‌ایمان است. چنین فردی به نزد هر گروهی که می‌‌‌‌رود به رنگ آنان درمی‌‌‌‌آید و ثبات قدم ندارد.

 

والسّلام علیکم و رحمة الله و برکاته

 


[۱] - مربّیان محترم لازم است توجّه داشته باشند که این سؤال و جواب‌ها را خود در کلاس درس بررسی کرده و مراقبت کنند تا پاسخ صحیح برای دانش‌آموزان به روشنی توضیح داده شود تا از ایجاد سوء برداشت جلوگیری به عمل آید.

 

مجمع تعلیمات و تحقیقات دینی صادقیه

نسخه چاپي ارسال به دوست          تاریخ انتشار : يکشنبه ٩ آذر ١٣٩٩ - ساعت انتشار: ٢٠:٤٠ - گروه خبری : توحید

نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر: